El documental Corrupció l'Organisme nociu. Pandora Box TV
 El Documental "Corrupció: l'Organisme nociu"

CAT


És motivador que s’involucrin amb el documental i formin part d’ell. Segurament ja coneixes a molts d’ells perquè son rellevants i influenciadors en els seus diferents àmbits.

 

La trama argumental té dos enfocs principals que es van entrellaçant aconseguint un retrat coral proper, reflexiu i honest :

Testimonis de persones vinculades a diversos àmbits de poder que han patit i denunciat la Corrupció.

 

Testimonis que  analitzen la situació del sistema actual i aporten les seves claus per  fer  front de forma viable a aquesta lacra i aturar la indefensió a la que ens aboca.

 • Testimonis que han patit i denunciat la Corrupció

  Conèixer les seves raons ens farà reflexionar sobre la doble moral que en molts casos envolta els nuclis de poder on la Corrupció és present.

   

  El retrat coral tan transversal que representen aquestes persones i d’altres testimonis ens ajudarà a comprendre entre molts aspectes, l’important que és lluitar contra la Corrupció. La honestedat i novetat de les seves declaracions no ens deixarà indiferents.

   

  Alguns dels testimonis que tindrem el plaer d’acompanyar i escoltar al llarg del Documental mentre ens ofereixen respostes davant la plaga de la Corrupció són coneguts per la seva trajectòria professional però també humana, d’altres sempre han estat en l’anonimat, però a totes les uneix una mateixa capacitat pedagògica a l’hora de defensar la seva postura.

 • Itziar González Virós

  Arquitecta i urbanista. Experta en processos de participació ciutadana i resolució de conflictes en l’espai públic.

   

  • L’any 2007 entra com a independent al govern municipal de Barcelona com a regidora del districte de Ciutat Vella. La seva disposició a “fer endreça”, li permet detectar una xarxa de corrupció als serveis tècnics i jurídics, amb la participació i complicitat dels agents privats del sector turístic i de les xarxes d’economia criminal presents i actives a Barcelona. És amenaçada de mort i víctima d’un robatori al seu domicili. Pendent del judici desde fa més de 3 anys.

   

  • Va dimitir l’abril de 2010 per no voler formar part d’un govern que impulsés un hotel als edificis catalogats al costat del Palau de la Música, tot i els indicis evidents de les irregularitats. Testimoni del judici pel "Cas Hotel Palau" que ha d’aconseguir, entre molts aspectes, el reconeixement a un polític que dimiteix per problemes d’ètica professional.

   

  • El 4 d’octubre de 2013 va rebre el Memorial per la Pau Josep Vidal i LLecha per: la seva denuncia a la corrupció.

 • Jaume Llansó

  Psicòleg social. Máster Administració Pública. Emprenedor. Pioner en la denuncia de la corrupció a Catalunya.

   

  • Ex director de IMPEM (Institut Municipal Promoció Econòmica Mataró).

   

  Vinculat en l’anomenat “Cas Civit”, va dimitir per “no voler executar ordres que implicaven clares irregularitats”. Va forçar la dimissió del tercer tinent d’alcalde de Mataró denunciant accions “èticament reprovables”.

   

  • Ha estat perseguit professionalment durant anys.

   

  • El seu testimoni reflexionarà sobre els mínims ètics en l’exercici de la funció pública.

   

 • Carlos Martínez

  Inspector de Cursos de Formació Ocupacional des de 1986. Primer en cursos d'INEM i després del SOC (Catalunya)

   

  Al maig de 2007 va denunciar a Fiscalia les pràctiques fraudulentes de molts Centres de Formació pel presumpte desviament (en centenars de milions d'euros) de la principal partida d'aquestes subvencions: els -Costos per retribució als formadors-. Va ser arxivada (al novembre de 2007) argumentant que només hi havia errors administratius, que el SOC i les empreses pertinents havien de solucionar.

   

  • Segueix divulgant en diverses plataformes el frau en els cursos de formació i decidit a emprendre accions de denúncia, aquesta vegada de la mà d'un col·lectiu que permeti a Fiscalia acceptar la demanda per major pressió social.

   

 • Maite Carol

  Llicenciada en Economia i Gestió de la Hisenda Autonòmica i Local.

   

  • Del 2006 al 2010 va ser interventora interina de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet.

   

  • L’any 2010 denuncia les pressions de l’exalcalde, implicat en el “Cas Pretòria”

  Seus són els informes que alertaven de les inversions il•legals entre l’Ajuntament de Santa Coloma i l’empresa Gramepark.

   

  • Va ser destituïda per la nova alcaldessa.

 • Albert Gadea

  Metge, especialista en Administració Pública. Ex-Director Gerent de Planificació a l’Ajuntament de Santa Coloma.

   

  • Va ser una de les persones clau per advertir de les irregularitats a l’Ajuntament de Santa Coloma dintre del “Cas Pretòria”. Va aportar al jutge important documentació relacionada amb el finançament il•legal de partits que implicava a coneguts càrrecs institucionals i polítics.

   

  Després de 3 anys de litigi, es va sobreseïr la querella criminal per mobbing que va presentar. Tot i això, l'Ajuntament de Sta. Coloma de Gramenet el va restituir amb un lloc de treball tècnic del seu nivell professional.

 • Fernando Urruticoechea

  Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc. Especialitat: Economia Regional i Urbana. Màster en Hisenda i Finances Públiques.

   

  Economista de l'Ajuntament de Galdakao, Tresorer dels Ajuntaments de Sestao i Laredo, Interventor als Ajuntaments d'Ermua, Leganés, Castro Urdiales i Crevillent.

   

  Amb un bagatge de gairebé 30 anys treballant en l'administració autonòmica i local, és un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha denunciat. Desenvolupa una intensa feina divulgadora de la seva experiència, denunciant la indefensió ciutadana per la falta de control extern i intern en la gestió econòmica dels Ajuntaments així com el caciquisme i despotisme existents. Ha presentat o encoratjat denúncies en varis d'ells per arbitrarietat i clientelisme, suborn, prevaricació, tràfic d'influències o malversació de fons públics.

   

Cal començar a premiar la denúncia de la Corrupció
 • Testimonis que aportaran les seves claus per fer-li front

  La Corrupció és un Organisme nociu que mina la legitimitat de les institucions i la democràcia, que distorsiona el mercat de manera que acaba afectant el creixement econòmic i social d’un país.

   

  Hi ha corrents d’opinió que afirmen que la Corrupció és bàsicament un mecanisme estratègic, un instrument eficaç al servei de determinats interessos. L’esser humà aprèn ràpid a transgredir per tal d’obtenir un benefici sigui quin sigui l’àmbit de poder.

   

  Comptem amb reputats experts que ens aportaran llum sobre el caràcter sociològic i filosòfic de la Corrupció ,i coneixerem algunes propostes ciutadanes participatives que estan sorgint per lluitar contra la Corrupció en diferents àmbits.

 • Victoria Camps

  Catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Consellera del Consell Audiovisual de Catalunya entre 2002 i 2008.

   

  • Activa defensora de la democràcia participativa i d’una ètica que contribueixi a la formació de la ciutadania.

   

  • Actualment és presidenta de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i membre del Comitè de Bioètica de Cataluña. Ha estat Presidenta del Comitè de Bioètica d’España.

   

  • El seu treball a la Comissió d’Estudi del Senat sobre els continguts televisius va defensar la televisió pública com un escenari d’imparcialitat.

   

  • Sobre els mitjans de comunicació privats, ha reclamat una major transparència respecte a la seva titularitat i els poders econòmics que la sustenten.

   

  • La seva participació serà vital per parlar de la ètica del conegut “quart poder”, els mitjans de comunicació.

   

 • Carlos Jímenez Villarejo

  Llicenciat en Dret, Jurista, Fiscal Anticorrupció (1995-2003).

   

  • Com a jurista entre altres iniciatives, va aportar els seus coneixements legals per ajudar a difondre una consciencia contra els paradisos fiscals.

   

  • Fiscal en cap de l’Audiència de Barcelona de 1987 a 1995. Fiscal en cap de la Fiscalia anticorrupció fins al 2003.

   

  • Especialment a Catalunya ha sigut transcendent la seva tasca pública. El 2010 rep el guardó de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. De forma específica l’hi va ser reconeguda la seva lluita contra la Corrupció i la defensa sostinguda dels valors democràtics.

 • Manuel Villoria

  Càtedra de Ciència Política i de l’Administració. Doctor en Ciència Política y Sociologia por la Universitat Complutense de Madrid. Llicenciat en Dret i en Filologia.

   

  • Es Director del Departament de Govern, Administració i Polítiques Públiques de l’Institut Universitari Ortega i Gasset.

   

  Fundador i membre de la Junta Directiva de “Transparency” Internacional, capítol espanyol.

   

  • El seu testimoni ens farà comprendre que “ha arribat el moment de millorar les bases institucionals de la nostra democràcia i lluitar contra l’opacitat i abús dels poders legislatius, executius, judicials entre d’altres”.

   

 • Joan Queralt

  Catedràtic de Dret en la UB-Barcelona.

   

  • Dirigeix el Màster  Oficial de Criminologia, Política Criminal i Seguretat de la UB.

   

  Les seves reflexions indiquen que “no estem davant de casos més o menys greus, sinó enfront de una manifestació sistèmica del funcionament deficient de les institucions públiques. És urgent fer arribar a l’opinió pública la paupèrrima situació en l’eradicació de la corrupció”.

   

  • El seu testimoni analitzarà el tractament dels delictes de Corrupció i las garanties jurídiques que han de presidir el càstig penal en totes les seves fases.

   

 • Enric Pons - Observatori Ciutadà Municipal

  • Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCMs) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat

   

  • Les administracions públiques són opaques i se solen caracteritzar perquè dificulten una participació real en les decisions consistorials

   

  • Per lluitar contra aquesta burocràcia i opacitat, els OCM treballen per l’empoderament ciutadà individual i col·lectiu, aconseguint que hi hagi més persones informades de la gestió que fa l’Ajuntament dels nostres recursos; a través de la interacció amb l’administració, a través de consultes i respostes públiques.

   

  • Amb els responsables d'aquesta eina analitzarem el seu funcionament i aplicacions pel control i vigilància de la corrupció, per part de la ciutadania.

   

   

El traç

 

Per ajudar a transmetre aquests moments d’informació i apunts ètics i socials ens recolzarem també amb Il•lustracions que sintetitzaran de forma molt visual i impactant, en traços ràpids alguns dels moments, accions o metàfores que els testimonis vagin explicant. Diuen que “una imatge val més que mil paraules”  i en aquest Documental totes les paraules dels testimonis seran vitals, però l’enginy i el repte de plasmar una acció o comportament vinculat a la Corrupció en un sol dibuix potenciarà, sens dubte, el missatge i reflexió final adreçat als espectadors.

 

L’artista encarregat de dur a terme la síntesi gràfica i satírica serà l’Arquitecte i dibuixant Pau Badia.

Cal començar a premiar la denúncia de la Corrupció